Компоненти i типовий рецепт сучасного підгодування


Основа - панірувальні сухарі, саме вони утворюють «скелет» пiдгодування і є носієм поживних і таких, що привертають рибу, ароматичних добавок. Краще за все використовувати кукурудзяні сухарі, але, на жаль, вони зустрічаються рідко. Підійдуть і самі звичайні хлібні, панірувальні сухарі. Якщо не знайдете готових в магазині, пропустіть через м'ясорубку сухий білий хліб, ледь-ледь обсмажте отримані сухарики на сковорідці - півгодини роботи і готово.  




Висівки. На відміну від сухарів вони не розбухають у воді і не липнуть в грудку, їх далеко розносить течія. І хоча самі висівки риба не їсть, саме вони утворюють привабливу для неї каламуть.

Макухи. Дані компоненти одночасно є і поживним компонентом і ароматизатором. Найчастіше в пiдгодуваннях використовують три типи макух - соняшникову, конопляну і лляну. Якщо застосовуєте готову фабричну макуху, зверніть увагу, щоб вона була свіжа - прогіркла відлякає рибу. Перед введенням до складу пiдгодування макуху ретельно подрібнюють.

Розпарювати макуху має сенс тільки у разі лову на течії, тоді її частки менше спливають, але врахуйте, що підгодування при цьому швидше псується.

Найкращий і надійний спосіб - виготовити ароматні макухи самостійно. Для цього злегка обсмажене (але не підгоріле) насіння соняшнику, конопель або льону треба подрібнити в кавомолці до стану ароматної пудри. Така свіжа макуха працює куди краще фабричної.  

Твариннi добавки. Найчастіше застосовують невеликого мотиля, опаришiв, трохи рідше рубаних хробакiв і ще рідше каретру, дафнiю, подрібненних молюскiв дрейсени, ручейникiв, поденку. Всі ці добавки вводять в підгодування безпосередньо на водоймі. Саме вони здатні зробити ваше підгодування чарівним.  

Поважчувачi. Щоб швидше втопити підгодування на необхідну глибину, до складу її можна ввести пісок, глину або дрібний гравій.  

Загущувачi. Щоб зліпити з підгодування досить щільну кулю, яку можна буде закинути в задану точку, необхідно ввести до її складу липкі компоненти. Дозуючи їх, можна домогтися необхідної клейкості підгодування залежно від глибини і сили течії.

Якщо не додати загусники, куля пiдгодування може просто розбитися об поверхню води, і її легенькі ароматні частинки залучать лише верхових риб, так і не дійшовши до дна в потрібному місці. До то ж найменша течiя здатна віднести частки підгодування далеко в сторону. І в цьому випадку, якщо ви налаштовані не на ловлю уклейки, а на ловлю ляща, даром винищить підгодовування.  

Типовий загущувач - мука. Можна використовувати пшеничну, житню, але кращий варіант, на мій погляд, все-таки вівсяна. Щоб отримати відмінну вівсяну муку, подрібніть в кавомолці пластівці «Геркулеса» - і в'язкість чудова, і рибу приваблює. Цукор - не тільки смаковий компонент пiдгодування, але і клейка речовина, здатна істотно збільшити його в'язкість. На річці, на сильній течії як загусник і в той же час поважчувач пiдгодування відмінно працює традиційна глина.  

Розрихлювачі. Щоб отримати пухке підгодування, що легко розпадається на частинки, можна скористатися кількома способами. Для важкого пiдгодування підійдуть як розпушувач пісок або дрібний гравій, а для легкого - при лові в верхніх і середніх шарах води багато спортсменів застосовують питну соду. Комок в пiдгодуваннi, в складі якого є сода, при попаданні в воду буквально вибухає, і частинки його повільно занурюються, ширяючи в товщі води. Чудовим розпушувачем служить копра - дрiбнопомелений сушений кокос.

Ароматизатори. Як додаткові активатори клювання в пiдгодуваннi використовують різні ароматизатори: анісове, конопляне, кропне масло, фруктові есенції - грушеву, бананову, абрикосову, тутті-фруті - і сухі ароматизатори - корицю, коріандр, ванілін і багато-багато інших. У невеликій кількості додані до підгоування ароматизатори часом здатні творити чудеса, головне в цій справі - не переборщити. Врахуйте, що в різних водоймах один і той же ароматизатор часом діє по-різному: в одному - залучає рибу, а в іншому - часом навіть і відлякує.  

Протеїнові добавки. Для підвищення поживності і привабливості підгодувань багато виробників все частіше вводять в їх склад штучні та природні протеїни. Саме вони здатні розпалити у риби лютий апетит.

Якщо ви самостійно працюєте над рецептурою пiдгодування і хочете «вразити» рибу, можна додати в підгодування найпростіший протеїн - сухе молоко. Воно відмінно працює в пiдгодуваннях для ляща, лина та плотви.

Якщо ж хочете справити на рибу воістину «незабутнє враження», тоді в хорошому спортивному магазині постарайтеся роздобути сухі протеїни для спортивного харчування. Дві-три ложечки на один кілограм пiдгодування - і риба буде просто «в захваті».

Феромонні добавки. Іхтіологи виявили цікавий факт: багато риб у воді спілкуються мовою запахів, виділяючи в складі слизу специфічні пахучі речовини - феромони. Таким способом може бути поданий самий різний сигнал: приміром, «небезпека» або «я їм». Завданням хіміків було штучно синтезувати той самий ферамон «я їм», і тепер така секретна добавка міститься в більшості найбільш сучасних рецептів підгодувальних сумішей.  

Роздобути цей компонент окремо вам вдасться навряд чи, але можна використовувати одну хитрість, яку підказав мені знайомий акваріуміст. Справа в тому, що в складі імпортних сухих кормів для тропічних та інших рідкісних видів акваріумних рибок присутні аналогічні компоненти і введені вони для того, щоб рибки повністю доїдали корм і не псувалася вода в акваріумі.

Так от, якщо придбати банку (200-250 г) такого корму і додати столову ложку його в подрібненому вигляді на один кілограм типового пiдгодування, ефект виходить часом карколомний. Перевіряв сам і при лові ляща, і на плотві, і на карася.

Ось ми коротенько з вами і розглянули можливі компоненти майбутнього пiдгодування. Напевно у читачів з'явилися питання. Чи всі ці компоненти є обов'язковими і необхідними? У якій пропорції їх змішувати?

Свого часу ходила в рибальських колах байка про те, що справжнє спортивне пiдгодування складається аж з 72 компонентів. Не знаю, хто, навіщо і коли видав цю інформацію, але достеменно відомо, що були такі вперті товариші, які з ніг збивалися в пошуках того самого заповітного 72-го компонента.

Рецепти переписували, вивідували, випитували, всі можливі рідкісні рідкості добували. Ось вже дійсно, змусь дурня Богу молитися. Головного вони так і не зрозуміли: немає, не було і не буде ніколи універсально пiдгодування, та й ускладнювати собі життя 72-ма компонентами немає чого.

Що ж до спортсменів, то їх успіх пояснюється далеко не тільки відмінними рецептами пiдгодувань, але і бездоганним знанням техніки і тактики лову, майстерністю володіння найтоншою, бездоганно вивіреною снастю, чудовим знанням повадок риби.

Так скільки ж компонентів повинно бути в складі справжнього пiдгодування? Точної відповіді на це питання немає, та вона і не потрібна. Кожен рибалка вiльний творити й експериментувати, адже саме у вільному експерименті з підгодуванням, насадкою, снастю і укладена частина магічної привабливості риболовлі.  

Ніколи не намагайтеся ні в книзі, ні в бесіді з більш досвідченим рибалкою знайти одну єдино правильну відповідь на поставлене запитання. На риболовлі немає жорстких правил і абсолютно не працює команда «Роби як я».

Один з моїх товаришів, досвідчений рибалка з 30-річним стажем, одного разу сказав чудові слова: «Вирушаючи на риболовлю, я не завжди на 100 відсотків знаю, що потрібно робити, щоб сьогодні добитися відмінного улову, але я з кожним разом все більше і більше дізнаюся, чого робити не треба, щоб не залишитися без улову». Ось так, по крупицях, крок за кроком і вам належить набиратися досвіду.

Тепер я хотів би запропонувати самий типовий рецепт, який підійде для більшості водойм і може бути легко і просто доопрацьований самостійно для застосування в суворо визначених умовах.

Отже, основа - панірувальні сухарі в кількості 1 кг (це приблизно 2 літри). Добавка - макуха соняшникова, макуха конопляна свіжоприготовлена, і того, й іншого - по 250 мл.

Загущувач - борошно вівсяне (мелений «Геркулес») - 250 мл, цукровий пісок 200 г - в якості смакової і клейкої добавки.

Всі компоненти ретельно подрібніть і змішайте в одній посудині.

Якщо є така можливість, вже безпосередньо на березі водойми прямо перед риболовлею додайте в підгодування живі компоненти - дрібного мотиля, опариша, рубленого хробака - кожного компонента по 200 г.

Додаючи воду прямо з водойми маленькими порціями, ретельно перемішуючи, доведіть підгодування до необхідної консистенції - вологої розсипчастої суміші. Дайте постояти хвилин 25-30 і додайте останню порцію води з розчиненими в ній ароматизаторами, перемішайте і ліпіть грудки.

Ось все і готово, можна підгодовувати. Таке пiдгодування багаторазово перевірене на самих різних водоймах при лові ляща, коропа, карася, лина, плотви, густери, і підводить воно дуже рідко. Його по праву можна вважати базовим.

Якщо ж є бажання поекспериментувати і довести підгодування до досконалості, раджу запам'ятати кілька тонкощів.  

Лящ обожнює в пiдгодуваннi конопляне насіння, і тому кількість цього компонента можна подвоїти. Кращі ароматизатори для ляща - фруктова есенція тутті-фруті, кориця і пожитник.  

Карась - відомий ласун, і частенько я використовую в пiдгодуваннi для нього солодку халву, підходить і соняшникова та тахiнна. А якщо замінити звичайні сухарі ванільними або меленим здобним печивом, карась буквально «божеволіє». Що стосується ароматизаторів, карась їх дуже любить, причому самі різні - від анісу або валеріани до часнику, кропу і навіть ... гасу.

Причому ароматизувати можна і підгодування і насадку. Вирушаючи на риболовлю карася, завжди потрібно мати з собою набір ароматизаторів. Вибрати ж з них кращий на сьогодні, вдається тільки експериментальним дослідним шляхом.  

Карп і карась - великі любителі живого опариша в прикормці. Якщо не поскупитися і додати його побільше, у вас є всі шанси на успіх. Купувати при цьому опариша кілограмами за шалені гроші зовсім необов'язково, можна звернутися на найближчий м'ясокомбінат або пивоварний завод, на території яких є спеціально відведені місця для відходів, і завжди знайдеться кандидат для повноцінного бартеру за принципом «літр на літр».  

Полюючи на лина, не забудьте рецепт сирної привади, вона працює завжди. А безпосередньо перед початком лову підкиньте розсипчасте підгодування - сухарі, змолоті з бородинського хліба з кмином. Додайте в підгодування подвоєну дозу коноплі, цукру і дрібного мотиля - і клювання товстобоких линiв довго чекати не доведеться.  

Плотва дуже небайдужа до запаху ваніліну, кориці і кропу, обожнює толокно, обожнює, коли в прикормці багато опариша і дрібного мотиля. Хай не найекономічніший, але найефективніший рецепт. Секретний компонент чудового плотвиного пiдгодування - сухий голубиний послід, що широко використовують європейськi рибалки.  

Язь - великий любитель бобових, а тому в підгодування обов'язково повинні бути додані горох, сочевиця або квасоля. Всі ці компоненти можна заздалегідь відварити і протерти в пюре і вже в такому вигляді додавати в підгодування.  

Здавна відомо, що головня і язя приваблює запах крові. Ще Л.П.Сабанєєв писав про пiдгодовування язя бичачою кров'ю. Помістивши в тонкосетчатий мішок згусток крові, видобутий на найближчій бійні, не раз досвідчені рибалки добували рекордних язів.

У наші дні жителі села можуть цілком скористатися старовинним рецептом, а городянам раджу використовувати в пiдгодуваннi гематоген або готові активатори клювання на основі бичачої крові. Підійде для цієї мети і альбумін. Дуже не завадять в язевому пiдгодовуваннi опариш і мотиль (і побільше їх, побільше).  

Уклейка обожнює легкe підгодування з рясною каламуттю. Зовсім необов'язково використовувати в пiдгодуваннi макуху та твариннi добавки, а ось висівки, вівсянка, суха манка зарекомендували себе відмінно.  

Ось так, враховуючи особливості смаку майбутньої здобичі, спостерігаючи за іншими більш досвідченими рибалками, аналізуючи все те, що вам вдалося дізнатися, можна довести підгодовування до того самого рiвня досконалості, який перетворює риболовлю з лотереї в задоволення.

Джерело статті: www.delta-fish.ru Дана стаття - фрагмент книги Олексія Чернушенко "Насадки прикормки і привади", що вийшла в світ у 2004 році. Книга є докладним довідником по підгодовування, насадкам і принад. Довідник складений на підставі більш ніж двадцятирічного досвіду практичної риболовлі.  Детальніше про книги Олексія Чернушенко - www.fishingtravel.ru