Небагатьом випадає щастя жити на березі моря, більшість, на жаль, від нього далеко. Тому морська риба надходить в наші магазини вже не такою свіжою, як вона дістається, скажімо, жителям тропічних океанських островів. Для жителів рівнини доступна риба прісноводна. Вона до нас добирається набагато свіжiша, ніж риба з моря.
Але риба з річок та озер таїть в собі небезпеку. В її м'ясі можуть міститися, по-перше, різні важкі метали та інші залишки виробництв. А по-друге, - паразити і їх личинки.
Як безпечно готувати прісноводну рибу
Зараження паразитами можна цілком уникнути. Для цього достатньо правильно готувати як свіжозловлену, так і куплену в магазині рибу.
Варити - не менше 20 хвилин. Краще - 30.
Смажити - не менше 20 хвилин.
Запікати і пекти пироги з рибною начинкою - не менше 30 хвилин
Заморозити. При температурі близько -30 градусів - не менше ніж на 12 годин. Якщо температура близько 10 градусів, то рибу треба витримувати 7 діб.
Солити: потрібно довго витримувати рибу в маринаді. При гарячому засолі - 5-9 днів, холодному 6-13 днів, якщо використовується сухий метод - від 7 до 13 днів. Солі потрібно взяти 1/5 частину від ваги риби.
Коптити: при холодному і гарячому копченні личинки паразитів гинуть.
Ікру при засолюванні теж треба витримувати в солі до декількох днів.
Яку рибу ловлять влітку?
Не можна їсти сиру рибу за винятком таких випадків:
- Якщо риба штучно вирощена в господарстві, де її ретельно перевіряли на предмет вмісту паразитів;
- Якщо це морська риба, яку зразу ж після вилову заморозили. Також морську рибу можна їсти свіжу, але тільки безпосередньо після вилову.
- Якщо це риба сімейства осетрових (осетер, білуга, стерлядь і т.д.)
Продукти для профілактики паразитів
Паразити - це звичайно, дуже страшно і неприємно. Якщо у вас сильний імунітет, то боятися нічого. Організм сам впорається з хворобою. Щоб йому допомогти, можна вживати в їжу продукти-антигельметики (вони м'яко виводять глистів з організму, але при серйозних зараженнях розраховувати тільки на них - не варто. Ці ж продукти можна застосовувати і для профілактики зараження:
свіжий часник
свіжий лук
гриби, особливо лисички
нежарение гарбузове насіння
Марія Тихменєва, Сергій Ільницький / АіФ